Adapterplatta ger hålvana

Det verkar ha jobbats överallt i den Jämtländska bygden under helgen och här är inget undantag.

Har arbetat på flänsen som ska svetsas på motorn samt adapterplattan som diffuserpaketet och ventilerna kommer monteras mot.
Dom två ska sedan skruvas mot varandra och förhoppningsvis  sluta relativt tätt (troligtvis med hjälp utav en packning eller lite blåsilicon).

Flänsen tillverkades av fyra bitar av 40×12 rostfri plattstång som svetsades till en ram, ramen planfrästes sedan på ena sidan för att öka chansen att hålla någorlunda tätt.

Adapterplattan plasma-skars ur en 5mm rostfri plåt och som tur är så är plasmaskäraren även utrustad med borrenhet, det gjorde att man kunde få hålbilden borrad på en gång vilket inte är helt fel.
Passade även på att få delarna till insugs-konan utskurna.

Då återstår att borra hålbilden på flänsen samt gänga både adapterplattan och flänsen, för  att göra livet något lättare så svetsade jag fast adapterplattan mot den nyligen planade flänsen med TIG-svetsen och kunde på så sätt använda den som borrmall.

Efter en stunds nötande så var alla hålen borrade och redo för gängning, totalt 68st M5 hål att gänga och det i rostfritt stål som är ”en aning” mer tungbearbetat än vanligt svart….
Men som tur så gick allt som planerat trots en del oroväckande ljud från gängtappen.

När det var klart så passade jag på att märka alla diffusorblock då dom måste staplas i rätt ordning för att startluft kanalerna ska hamna rätt, det är visserligen inga problem att göra även utan märkning men det minskar risken att man råkar sätta ihop allt fel med startsvårigheter som följd.

Passade även på att borra upp startlufts-kanalerna i diffusor blocken och tillverka skruvar för att plugga hålen på sidorna, men tyvärr så blev det inga bilder på det.

Det här inlägget postades i Jetskotern. Bokmärk permalänken.

2 svar på Adapterplatta ger hålvana

  1. Johansson skriver:

    Smidigt att det går borra med plasman, drog du gängorna manuellt eller i maskinen?

  2. LarsE skriver:

    Jo det är mycket smidigare än att ritsa och körnslå.
    Gjorde borrningen av flänsen samt gängningen i pelarborr, eller det är antingen en lite övervuxen pelarborr eller en klen fräsmaskin då den har 30-kona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.