Trådgnistning av ventiler

Igårkväll gjordes det spår i de hundratals reedventiler som Lesjöfors varit så vänliga att sponsra med. Dessa kom med yttermåtten färdigklippta – vilket förstås är guld värt. Att manuellt behöva klippa ut 400 ventilblad ur fjäderstål hade antagligen inte varit någon höjdare.

Spåren är till för att hålla ventilerna på plats, med hjälp av två CPK-pinnar per ventil. Dessa tillverkade jag med en maskintyp som många inte känner till; en trådgnist. Finns mycket att läsa om dem på nätet, men lite förenklat så fungerar de så att man spänningssätter en tunn (0.25mm i det här fallet) mässingstråd. När denna närmar sig materialet (som måste vara elektriskt ledande) så sker en urladdning, varpå lite av materialet eroderar. Avståndet mellan tråden och materialet, samt elektrisk spänning och en mängd andra parametrar regleras automatiskt av maskinen utefter material, materialets tjocklek, önskad precision/ytfinhet mm.

Dessa maskiner kan bearbeta i princip alla metaller, från blötjärn till aluminium, till hårdmetall. När det gäller precision så når man lätt ner på tusendelar av millimetrar under rätt omständigheter (maskinen programmeras i tiotusendelar). Bearbetningen sker under vatten, för att få bra kylning. Den spolar även med vatten genom den spalt som bildas där tråden farit fram – för att skölja bort slagget.

Gjorde en liten filmsnutt som visar hur jag körde. Fick låna maskinen en stund under kvällen mot löfte om att köra igång den för natten (man kör ofta längre körningar under nätter/helger). Det som gömmer sig bakom min finfina maskering är knappast väldigt hemligt, men det har bara inte med saken att göra :)

Körningen gick finfint. Gjorde en fixtur helgen som var, där jag kunde spänna in ungefär 50 ventilblad åt gången. Tog bara ett par timmar för 400 stycken, och då var körningen knappast speciellt optimerad.

This entry was posted in Filmer, Jetskotern. Bookmark the permalink.

5 Responses to Trådgnistning av ventiler

 1. Johansson says:

  Läckert! En sån maskin skulle man ha haft, men kanske bäst man väntar tills kineserna börjar sälja dom för några tusenlappar.

  • LinusN says:

   Brother tillverkar nog några av de billigaste trådgnistarna. Har för mig att en sådan kostar runt 650.000. Bara att handla!
   Går ju att köpa en äldre modell också. Vi hade en gammal Fanucmaskin förut. Långt ifrån samma prestanda, men för hobbybruk skulle den förstås vara jättebra.

 2. Hans Carlsson says:

  Såg riktigt nice ut.
  Men ska dessa bockas sen till rätt vinkel, eller hur är det tänkt med tätningen mot ventilpaketet?

  • Jim says:

   Yepp, dom ska bockas. Hur har vi inte bestämt ännu.
   Antingen med ett verktyg i hydraulpressen eller med en fixtur i plåtbocken.

 3. Hans Carlsson says:

  Vi var upp på ett studiebesök i dag och störde herrarna i deras intensiva arbete.
  Ställde lite nyfikna frågor och var allmänt ivägen.
  Så när vi hade stört dom tillräckligt mycket och ställt nog många frågor, så hade vi fått våran nyfikenhet tillfredställd.
  Tack för studiebesöket och lycka till med fortsättningen.
  BTW. Det ser mycket mycket bra ut, det ska bli intressant att monstret i auktion på isen senare i vinter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>