Svarthålet drar till Ferdinand, tänk vad kul man kan ha ibland!

Då var det dags! Någon gång i höstas hörde en trevlig norsk av sig och frågade om inte vi skulle kunna tänka oss att göra en liten visit på deras event Ferdinand Ice Festival, och vi tackade såklart ja. Vi gjorde förstås lite research, men första gången man åker till något är spännande. Man vet liksom inte helt riktigt vad man ger sig in i.

Ferdinand Ice Festival arrangeras av bilfirman Ferdinand Motor, som bland annat handlar med lite mer exklusiva bilar. Tillställningen går liksom Speed Weekend av på is, men här är det rundbana man kör på. Jetskotern är inte direkt gjord för att köra i kurvor med, men vi räknade med att kunna showa till det lite ändå.

L-E hade packat ner passande tuggumi

På onsdag kväll packade vi i alla fall två stora ekipage och vid lunchtid på torsdagen så drog vi neröver. Vägen var lite spännande, och vägen över Lofsdalen och Foskros ser ut som en riktigt fin MC-väg. Den får man prova någon sommar.

Tanken var att avklara en snabb provkörning under torsdag-kvällen för att se att allt lirade. Hade blivit mörkt när vi kom ner, men de trevliga funktionärerna ställde upp ett arbetsfordon med tusen strålkastare så vi kunde arbeta i rena dagsljuset. Provkörningen gick bra i alla fall, och denna fina bild hamnade rätt snart i FIF grupp på Fejjan.

Sen bar det av till Femundtunets stugby för en natts god sömn innan fredagens spektakel.

På fredagen började det ramla in allehanda fina bilar. Vi har väl en tendens att fastna för det udda/roliga och när en kille sladdar in med en Citroen DS så kunde inte jag låta bli att få lite frispel. När man var ung så förstod man absolut inte det här med franska bilar. Muskelbilar skulle det vara, och inget annat. DS var jag inte alls så speciellt förtjust i, men idag tycker jag att detta är en helt fantastisk bil! Bubblan med skidor fram var riktigt frän även den!

Fanns förstås många fler fina bilar. Ferrari, Porschar, Tesla, ja en himla blandning. Vi hade tyvärr ingen fotograf med oss, och undertecknad hann inte med att fota så mycket. I länkarna som kommer längst ner i detta inlägg så finns massor med bra bilder av alla bilar som deltog.

Alfa 8C är brutalt vacker

Vi satte förstås i vanlig ordning upp vår lilla depå. Mobacken-Anders har storinvesterat i ett jättefint nytt depåtält som vi självklart passade på att låna.

Vi var faktiskt ensamma om att ha en halv verkstad med oss. Är väl lite skillnad mot det man är van med på Speed Weekend. Det är klart, ska man ut och roa sig med Ferrarin så är kanske inte TIG-svets det första man tänker på att ta med sig.

På banan sladdades det på för fullt. Under fredagen var det väldigt lite publik, men en sådan här tillställning är väl lika mycket till för deltagarna som för de som ser på.

Även funktionärerna kunde sladda!

Legend nånting heter den här urfräna lilla prylen!

Jag börjar på allvar tro att vi skulle behöva lite mediaträning. Här hade vi dessutom lite besvär med norskan. Det tar en liten stund att vänja sig, och jag brukar alltid reflektera kring det där med att norskar alltid tycks förstå precis vad vi säger och vi kan ha stora problem att hänga med. Jaja, en och annan mikrofon körde de upp i ansiktet på oss i alla fall. Vi har absolut inget emot det, men kan bli en smula stela. Särskilt jag…

Lars-Erik fick användning för varmluftpistolen han tagit med då en Ferrari bestämt sig att frysa ihop fullkomligt.

Blev förstås ett par körningar också under fredagen. Vädret var inte direkt klart, så det var till att ta det lite piano men jag tror nog att folk var rätt nöjda ändå. Blev rätt skön sladd genom första svaga kurvan!

På kvällen vankades lite partaj med tillhörande öldrickning på något slags föreningshus i Drevsjø. Det var trevligt även om vi var rejält trötta efter en heldag ute i kylan.

Blev transport med finbuss till festlokalen. Första bussen jag åkt som är utrustad med gitarr som är färgmatchad med klädseln.

På lördagen strömmade publiken till. Riktigt kul! Flera besökte oss i vår lilla depå och vi fick många intressanta och roliga samtal. Ett par jättestora filmkameror kom de och fäktade med också. Vi gjorde vad vi kunde för att någorlunda normala ut, men jag är rätt osäker på hur pass jag egentligen lyckades.

Körning blev det förstås. Lagom till sista åket kom L-E på den alldeles briljanta idén att vi skulle fråga speakern om han ville åka med på en tur – och han tackade ja! Uj vad nervös jag blev, men det gick ju faktiskt riktigt bra. Himla skön typ också må jag säga!

Rejält kallt, mycket snö, varma bromsar och enorma bromsbelägg är ingen jättebra kombo, vilket visade sig under lördag-eftermiddagen.

Svarthålet Racings de-icing-service hade fullt upp under lördagen.

Tror att vi kom upp i 7-8 bilar som fryst ihop till slut. Vissa av ägarna var kanske inte jättelyckliga över att deras dyrgripar inte rörde sig ur fläcken, men vi ryckte gladeligen ut. Som jag brukar säga; vi bygger jetskoter med en av världens sämsta motortyper. Vi är vana att jävlas!

Efter att ha packat ihop och dragit tillbaks till boendet för lite vila så vankades fest i lite mindre skala än kvällen innan, med liveband och prisutdelning och annat trevligt.

Vi hejade på för fullt, men helt plötsligt var det vi som fick gå fram för att ta emot en pokal. ”Best in show”. Jag rodnade som en liten skolflicka. Det hade jag inte alls väntat mig!

Jag tycker faktiskt att speakern Per Christian Håveødegård (till vänster) ska få vara med på 20% av äran. Rätt macho att våga åka med faktiskt!

Ja det var det! På söndagen bar det av hemåt igen.

Pokalen kommer få en hederplats tillsammans med 2013 års diplom från Speed Weekend samt guldmusen som dåvarande chefredaktör för svenska Top Gear-tidningen gav oss för bäst show under Speed Weekend. Nej, guldmusen är inte porrfilmsbranchens motsvarighet till en Oscar, utan en Porsche-datormus i guld!

Nu har vi varit hemma en vecka. Denna helg har ägnats åt att få ordning på bilar, släp, elverk etc. inför kommande upptåg. Sen är det väl full fokus på kåptillverkning som gäller!

Vissa bilder har vi lånat från Hauganfoto. På hemsidan finns många fler.
Svidd Gummi har också massor med bilder.
Ferdinand Ice Festivals hemsida.

Var f*n är filmerna tänker ni säkert nu. Ja, de kommer antar jag. Vi hann liksom inte med att filma något, men FIF kommer att ordna med något snyggt ihopredigerat från hela helgen. Blir nog jättebra!

Det här inlägget postades i Ferdinand Ice Festival 2014, Jetskotern. Bokmärk permalänken.

5 svar på Svarthålet drar till Ferdinand, tänk vad kul man kan ha ibland!

 1. Anders Johansson skriver:

  Kul ser ni ju ut att ha haft, och du har nog rätt i att inte alla lyxbilsägare har en tig med sig i bagaget… =)

 2. Jimmy skriver:

  Jag skulle lätt betala 500:- för att åka med en repa på Speed weekend!

  • LinusN skriver:

   Haha, ja det skulle ju kunna gå att ordna.
   Framför allt så vill vi prestera så bra resultat som möjligt. Om vi skulle nå upp till våra mål så kunde ju något sådant vara aktuellt 🙂

 3. Lina skriver:

  Grymt kul ni ser ut å ha haft!
  Alltså äntligen är jag ledig och kan komma till Årsunda! Praktiskt för mej att brorsan flyttat till gävle och att speedweekend flyttat från orsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.