Hur ”högt” låter en pulsjet?

Warning: Undefined variable $same_height_as in /customers/d/0/9/svarthaletracing.se/httpd.www/wp-content/plugins/embed-javascript/embed-javascript.php on line 32 Warning: Undefined variable $style in /customers/d/0/9/svarthaletracing.se/httpd.www/wp-content/plugins/embed-javascript/embed-javascript.php on line 60 Powered by Wordpress Plugins - Get the full version!

Det här med ljudtryck kan lätt bli lite snårigt, och en sökning på Google gör inte saken klarare för den oinvigde. Den enhet man normalt använder för att ange hur ”högt/mycket” något låter är decibel (dB). Detta är inget absolut mått, utan används för att ange hur ett värde förhåller sig till ett annat. I detta fall referenstrycket 20 mikropascal (μPa), vilket anses vara den lägsta ljudnivån som det mänsliga örat kan uppfatta.

Den engelska Wikipediaartikeln om detta är betydligt bättre än den svenska.

Vårt instrument visade 125.4 dB. Då kanske någon undrar, ”hur mycket är det egentligen?”. Faktum är att en sådan angivelse är ganska intetsägande utan ett avstånd. Ta den svenska Wikipediaartikeln om ljudtryck som exempel. Där finns en tabell, där det bland annat anges att 120dB motsvarar en dieselmotor. Då frågar vi oss; upplever man ljudet från en dieselmotor som lika ”högt” oavsett om man står 1 meter eller 100 meter ifrån den. Självklart inte!

I den engelska Wikipediaartikeln däremot, så anger man ljudnivån vid ett visst avstånd. T.ex att en vuvuzela ligger på runt 120dB vid 1 meter, och jag tror att man skulle uppleva det ljudet som mycket mer besvärande än en dieselmotor på samma avstånd (om den inte kör utan avgassystem förstås).

Om man har uppmätt en ljudnivå på ett visst avstånd så kan man ungefärligt beräkna ljudnivån på ett annat (större eller mindre) avstånd enligt formeln nedan:

Där L1 är uppmätt ljudnivå, R1 är avstånd till ljudkällan, R2 är det avstånd man vill beräkna ljudnivån vid och L2 är beräknad ljudnivå vid valt avstånd.

Eller så använder man formuläret nedan. De värden som är förifyllda är de som vi mätte upp vid vår andra provkörning, snett framför pulsjetens front.
(Om inte formuläret funkar, prova det alldeles utmärkta Wolfram Alpha)

Beräkna ljudnivå vid ett annat avstånd till ljudkällan
Uppmätt ljudtryck (L1): (dB)
Mätpunktens avstånd till ljudkällan (R1): (m)
Beräkna ljudtrycket vid detta avstånd från källan (R2): (m)
Beräknat ljudtryck vid angivet avstånd (L2): (dB)

En kollega som bor på andra sidan Kvitsleströmmen hörde väldigt väl när vi dundrade igång motorn. Låt säga att det är 1400m över till honom. Detta ger ungefär 72 dB, vilket enligt denna sida motsvarar en dammsugare på 1 meters avstånd. Detta är förstås högst ungefärligt (man vet ju inte vad det är för dammsugare), och uträkningen är väldigt förenklad, men det ger i alla fall en indikation.

(Jag reserverar mig mot eventuella faktafel)

Det här inlägget postades i Allmänt, Faktarutor/Guider. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.