Skruvat värre

”Pappa pappa, det ligger någon i soffan!”. Ett bryskt uppvaknande gick mig till mötes igår morse vid 5-6-tiden. Två förvisso söta, men väldigt morgonpigga småtöser står sida vid sida och pekar på mig.

Kvällen föregicks av grillning med tillhörande kanonskjutning hemma hos Mobacken-Anders. Då det inmundigades en och annan folköl så blev det soffan som gällde. Anna fick som vanligt sin beskärda del av jetmotorsnack. Man får nästan hoppas att hon drar hem sina tjejpolare och tvingar Anders att lyssna på dem någon gång. Jaja, nu kan ni säkert tro att jag sitter här och ordbajsar bara för att få något skrivet över huvud taget, men faktum är att vi faktiskt varit lite produktiva bland allt skoteråkande och slöande i vårsolen.

När inspirationen tycks svika som värst är det en väldigt bra idé att hälsa på någon som verkar vara sprängfylld av den varan. Efter lite däcksparkande ute i Anders garage var motivationen på topp igen!

Motorpionjärer på Storsjöns is

Detta ramlade vi över för någon vecka sedan. Hur kan något så stort ha fallit så gott som helt i glömska? Pratkvarnen Hector Karlén och Bernt Nilsson berättar om världsrekordförsöken som gjordes på Storsjön 1930. Snacka om inspiration, och föregångare till Orsa Speed Weekend!

Nytt depåfordon

En fyrhjuling som depåfordon börjar kännas lite väl mainstream, så vi har börjat klura på något nytt. En av mina absolutfilmer på Youtube är en konceptfilm från 1929 där man demonstrerar en helt fantastisk ombyggd Fordsontraktor. Istället för hjul har den skruvdrift.

Inte nog med att traktorn verkar överjävligt bra på att ta sig fram i snö, den är helt fantastiskt frän också. Självklart måste vi bygga en sådan!
Nu är det ju faktiskt så att vi är tre i vårt glada gäng, men LarsE och Jim verkar båda rätt tända på idén. Tanken är väl att bygga något lite mindre, men vi har inte ens nått ritningsstadiet än.

Vi tänkte använda hydraulik för kraftöverföringen. Jag fick nyss hem en hel kartong med sprackans nya hydraulmotorer som jag köpt för lite och inget på Blocket. Lars-Erik har hittat den perfekta hydraulpumpen; en dubbel kolvpump med justerbart displacement (flöde).

Nyligen införskaffade hydraulmotorer

Hydraulpumpskandidat

Vad gäller motorfrågan så har det klurats en hel del fram och tillbaks. Fyrtakt känns givet. En sån liten Kubotadiesel kunde vara trevligt, men de är bra dyra. Annars kan ju en trädgårdstraktormotor av lite större modell fungera. Jag tänkte ett tag på BMW-boxer, och då kläckte Jim ur sig att vi kanske kunde köra med en gammal Uralmotor. Bästa idén hittils enligt mig, men har har absolut ingen erfarenhet av dessa. De där gamla ryssarna är väl inte jättepopulära bland alla direkt…
Vi får se vad det blir. Mellan 20 och 30 hk lär vi behöva i alla fall, och förslag/tips mottages tacksamt!

En sån här kanske?

Jetskotern är långt ifrån övergiven. Vi har en hel lista med saker som ska göras på den, men det vore ju dumt om man hade en massa tid till att göra något riktigt, så vi ser till att det blir lika tight som vanligt till nästa Speed Weekend.

Det här inlägget postades i Allmänt, Filmer. Bokmärk permalänken.

1 svar på Skruvat värre

  1. Micke skriver:

    Ett till ”skruv-fordon”, ZIL2906: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=tWL0kdescXk#t=393s
    (6min, 33sec in i filmen dvs)

    Mycket häftigt fordon, som demonstreras på många underlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.