En inte helt lyckad provstart…

I förrgår kväll byggde vi klart bränslesystemet, tändsystemet och en testrigg att spänna fast på släpvagnen vid provstart.
Planen var att starta upp åbäket vid lunchtid igår och sen snickra på chassiet på kvällen men tyvärr hade motorn en egen vilja.

Vid dom första försöken tände den till ett par gånger fast väldigt, väldigt mesigt. Efter ett antal försök bestämde vi oss för att flytta tändstiftet och efter det så tände den RIKTIGT våldsamt. Tryckvågen var som en krocketklubba i skenbenet. Men den ville fortfarande inte gå. Vid den tiden började det bli lite sent för fler startförsök så istället åkte vi tillbaks till verkstaden för att modifiera ytterligare.

Så istället för att bygga chassie igårkväll så gjorde vi ytterligare några tändstiftshål, ströp ner bränslesystemet lite för att få samma flöde vid högre tryck, och nu håller vi på med modifieringar på startluftsystemet. Teorin är nämligen att vi inte får in tillräckligt mycket luft för den enorma bränslemängd dom här munstyckena levererar.

För att ni ska förstå hur extremt stora  munstyckena är så kan jag nämna att oljebrännaren som värmer upp industrilokalen vi skruvar i har 2st munstycken på drygt 2gph (gallons per hour). I motorn har vi 12st munstycken på 22gph (TJUGOTVÅ!). Inte så konstigt att säljaren på firman vi beställde dom av trodde att vi höll på med fjärrvärmeverk…

Inatt när vi hade lagt ner arbetet så var vi tre ganska modfällda entusiaster som tog en folköl och en macka framför tv:n. Idag känns det dock bättre. Vi jobbar på för fullt för att iaf ha en startklar motor när vi kommer ner och i värsta fall går det ju alltid att yxa ihop det sista på chassiet när vi är på plats.

Ett stort plus är iallafall att när vi hade provstartat och sen blåste ur pipan så eftertände den på bränslet som låg i motorn och den gick i resonans. Så den ska kunna gå bara vi lyckas få bränsle, luft och tändning att lira.

Vi återkommer senare ikväll med resultat från dagens startförsök.

Det här inlägget postades i Jetskotern. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En inte helt lyckad provstart…

  1. Bjursingen skriver:

    Tjo!
    Det låter ut som att ni har läget underkontroll trots krångel! Jag håller tummarna!
    Annars kan ni ju alltid göra en mobacken. (Åka dit halvfärdiga grejer och bygga ihop på plats)

    Kör hårt och kom i håg att det är roligare att jobba än att ha roligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *